Gabriel Landeskog

Gabriel Landeskog

Gabriel Landeskog är en svensk ishockeyspelare som är lagkapten i NHL-laget Colorado Avalanche. Han är 26 år gammal och han är en av de mest framträdande svenska ishockey-spelarna som föddes på 90-talet. I denna artikel får du veta mer om Gabriel Landeskog och hans karriär inom ishockey.

Början på karriären

Landeskog började sin karriär i Hammarby IF, men när han var 15 år var han självskriven i Djurgårdens juniorlag. Han var också med i Sveriges U-16 landslag där han blev lagkapten. Som 16-åring var han den yngsta spelaren i Djurgårdens historia att spela en Elitseriematch och tredje yngste spelaren någonsin i Elitserien. Han återvände till Djurgården när NHL hade lock down år 2012.

Internationell karriär

2009 började Landeskog spela i Ontario Hockey League (OHL) i Kanada i laget Kitchener Rangers. 2011 började han i NHL för Colorado Avalanche och där spelar han fortfarande. Där har han haft stora framgångar ända sedan starten och fick bland annat Calder Memorial Trophy som ligans bästa nykomling 2011/12, därmed den yngsta svensken att få trofén. Som 19-åring blev han NHL-historiens yngsta lagkapten när Colorado utsåg honom till det.

Landslagskarriär och privatliv

Landeskog har spelat både i Sveriges J-18 landslag och J-20 landslag redan som 16-åring. Sin debut i A-landslaget gjorde han 2012 och det var i en träningsmatch mot Tjeckien. I den matchen var han en av de yngsta assisterade svenska kaptenerna någonsin. Han har spelat både i Världsmästerskap och OS med Tre Kronor och var med och tog hem guldet i VM-2013 och silver i OS-2014.

Det är inte så konstigt att Gabriel Landeskog valde att spela ishockey då hans pappa är den före detta Hammarby-backen Tony Landeskog. Hans framgång kommer från hans fostran i de två storlagen Hammarby IF och Djurgårdens IF. Vi kan förvänta oss att se mer framgångshistorier om Landeskog då han fortfarande har kontrakt med Colorado Avalanche fram till 2020. Sedan får vi se vart det bär av.