Niklas Bäckström

Niklas Bäckström

Niklas Bäckström är en svensk hockeyspelare som för närvarande spelar som center för klubben Washington Capitals i NHL. Han föddes 1987 i en liten by vid namn Valbo som ligger i Gävle kommun. Under sina år som aktiv har han än så länge två stycken VM-guld, ett OS-silver och en Stanley Cup-titel på sin meritlista. Hans pappa var också hockeyspelare och har spelat 10 säsonger för den svenska klubben Brynäs IF. Det går med all säkerhet att säga att Niklas ärvde hockeyintresset från sin far och det är inte så konstigt att det gått bra för honom i karriären.

Sverige och landslaget

Bäckström spelade precis som sin far i Brynäs IF där han vann den interna poängligan med 27 poäng, samt blev utsedd till årets rookie under säsongen 2006. Han fortsatte sedan med en kanonsäsong där han gjorde hela 40 poäng på 45 stycken matcher. Han stod som segrare i den totala poängligan efter säsongens slut. Det följde han upp med ett riktigt bra junior-VM samma år och stod för 7 poäng. Det gjorde att Sveriges landslag fick upp ögonen för honom och han gjorde sin debut i en match mot Norge under 2006. Han kom även med i truppen under VM som vann hela turneringen.

NHL

Samma år som Bäckström vann VM-guld med Tre Kronor blev han också vald i NHL-draften av Washington Capitals. Han valdes redan i första rundan som det fjärde valet. Nästföljande år skrev han ett kontrakt som gav den absolut högsta lönen sen spelare kan få som ny spelare i NHL. Redan i sin debutmatch inledde han med att göra en assist. Han första mål kom den 8 november i en match mot Ottawa Senators. Ett mål som gjorde honom till den yngste svensken någonsin att göra mål i en NHL-match. Under säsongen 2018 var han högst delaktig till att Washington stod som segrare i Stanley Cup.