Johan Klingberg

Johan Klingberg

John Klingberg är en hockeyspelare som föddes 1992 och spelar för närvarande i Dallas Stars där han också är kapten. Klingberg började spela hockey redan som ung i sin moderklubb Lerum BK. Han blev vald som nummer 131 i den årliga NHL-draften 2010. Han har också en äldre bror vid namn Carl, som även han är en framgångsrik hockeyspelare. Han blev som ung scoutad av Frölundas ungdomslag, vilket också blev hans andra klubb efter moderklubben. Han gjorde sin debut i elitserien säsongen 2010 när de mötte AIK. Han spelade alltså bara en säsong på svensk elitnivå innan han begav sig till NHL.

Dallas Stars

Dallas Stars meddelade i maj 2011 att de hade gjort klart med ett treårskontrakt med Klingberg på den lägsta nivån. Han fick dock inte spela med laget utan blev utlånad till den finska ligan. Mitt under säsongen lämnade han Finland och avslutade säsongen i svenska Skellefteå. Det ville sig inte riktigt för Klingberg i USA och även säsongen 2013–2014 var han utlånad och denna gången till Frölunda där allt började. Här stod han för en kanonsäsong där han gjorde 11 mål och totalt 28 poäng på 50 matcher. Efter detta fick han chansen i Dallas farmarlag Texas Stars där han avslutade säsongen.

Första NHL-säsongen

Det var efter detta som NHL-karriären började sätta fart och Klingberg gjorde följande år sin första fulla NHL-säsong. Han gick göra sin NHL-debut 2014 när Dallas besegrade Arizona med 4–3. Inte långt efter gjorde han även sitt första mål i en match där de också mötte Arizona. Efter säsongen var han med i det All Star Rookie-lag som utses efter varje säsong. Sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt och Klingberg är nu en given spelare i sitt Dallas. Han har även representerat Tre Kronor i ett antal matcher och räknas som en given kugge även i svenska landslaget.