Elias Pettersson

Elias Pettersson

Elias Pettersson, född 1998 i Ånge är ett av NHL:s senaste tillskott av svenska talanger. Han draftades till Vancouver i den första rundan av drafting. Faktiskt valdes han redan som femte spelare vilket visar hur eftertraktad han är. Hemma i Sverige har Elias snabbt visat hur duktig han är som hockeyspelare i SHL. Elias Pettersson är lillebror till Emil Pettersson, även han professionell hockeyspelare. Från moderklubben Ånge IK värvades han till närliggande klubben Timrå IK där han spelade som junior. Timrå IK är även moderklubb till Henrik “Zäta” Zetterberg, som även han sedan flera år tillbaka är framgångsrik NHL-spelare.

Spel i Sverige

Elias första säsong som senior var tillsammans med Timrå IK i hockeyallsvenskan. Där debuterade han 2015/2016. Under den första säsongen spelade han 25 matcher för laget för att säsongen efter 2016/2017 bli ordinarie i laget. Han hamnade nia i den totala poängligan och gjorde 41 poäng under sina totalt 43 matcher. 19 mål och 22 assist blev slutresultatet. Från Timrå blev det sedan Växjö Lakers och den högsta svenska serien, SHL. Tillsammans med Växjö vann han ligan 2017 och vann pris som SM-slutspelets mest värdefulla spelare. Han har även fått ta emot Peter Forsberg Award som säsongens bästa forward.

Spel i NHL

I maj 2018 skrev Elias Pettersson ett kontrakt på tre år med Vancouver Canucks. Det gick bra för honom redan från start då han i sin första NHL-match i oktober 2018 gjorde ett mål och en assist. Calgary Flames bjöd på motståndet i den första matchen och så även i den andra. Pettersson gjorde mål även där och fick skriva in sig i historieböckerna som första tonåringen med målpoäng i sina två första matcher. En hjärnskakning tvingade Pettersson till ett kort speluppehåll för att återhämta sig men kom efter det tillbaka stort. 10 mål på sina första 10 matcher är ett rekord ingen tonåring uppnått på över 30 år.