Mika Zibanejad

Mika Zibanejad

Trots att han bara är 25 år gammal har hockeyspelaren Mika Zibanejad redan gjort stora avtryck i den svenska historien. Hans framgångar i såväl svenska SHL och nordamerikanska NHL, som i landslaget, har gjort att hans namn nu är med bland de stora svenska stjärnorna inom sporten.

Bakgrund

Mika påbörjade sitt hockeyspelande redan i ung ålder när han gick med i Stockholmsklubben Mälarhöjden/Bredäng. Hans talang upptäcktes tidigt, och det var främst snabbheten på skridskor samt blicken för spelet som gjorde att många tidigt pratade om honom som en framtida proffsspelare. Han fortsatte som ung till Hammarby, sedan AIK och avslutade den svenska karriären i Djurgården, där han spelade i tre säsonger innan han gick till NHL.

Proffs i NHL

Proffskarriären i utlandet för den svenska hockeyspelaren född 1993, började i Ottawa Senators. Säsongen 2011–2012 spelade han 9 matcher i NHL så han spenderade den mesta tiden på lån till Djurgården. Den följande säsongen blev det dock hela 42 matcher, och han blev snabbt en av lagets populäraste spelare. Inför säsongen 2016–17 byttes han bort till ligakonkurrenten New York Rangers, där han spelar än idag.

Mika i landslagströjan

Under världsmästerskapet för juniorer 2012, var Mika Zibanejad med i det svenska landslaget. Turneringen blev en stor succé, och slutade med ett JVM-guld för Sverige. Under turneringen gjorde han 4 mål och 1 assist, samt var med och startade i samtliga matcher som landslaget spelade. I guldmatchen blev han dessutom framröstad till lagets främsta spelare, och fick en plats i turneringens All Star-lag.

Steget upp till A-landslaget var inte långt efter att ha haft så stora framgångar i sin karriär, och 2017 kunde han äntligen dra på sig den tröjan som han alltid längtat efter att få bära. Det skulle även den här gången sluta med en succé, då det svenska landslaget tog VM-guld under världsmästerskapet i Danmark 2018. Mika gjorde här hela 6 mål och 5 assister.