Filip Forsberg

Filip Forsberg

Filip Forsberg är född 1994 i Östervåla som ligger i Uppland. Hans moderklubb är dock Leksands IF i Dalarna, där han också debuterade i hockeyallsvenskan. 2008/2009 var han en av spelarna i Dalarnas lag i TV-pucken. Debuten i landslaget kom redan i U20 där han var med och tog VM-guld i Calgary 2012.

Samma år, 2012, vann Forsberg VM-silver med U18-laget i Tjeckien. På hemmaplan fortsatte han att bidra till lagframgångar. Säsongen 2012/2013 var han en av de viktigaste spelarna för att lyfta Leksands IF från allsvenskan till SHL. Det bidrog säkerligen till att NHL fick upp ögonen för den unga svensken.

Forsberg till NHL

2012 draftades Filip Forsberg som nummer 11 i förstadraften av NHL-laget Washington Capitals. De gjorde dock valet att byta bort svensken mot två andra spelare. Det är något som de förmodligen ångrar idag och det är många som tycker att detta bytet är det sämsta som Capitals gjort genom alla tider.

Istället gjorde Forsberg sin NHL-debut hos Nashville Predators 15 april 2013. Senare under säsongen skrev han in sig i historieböckerna som en av NHL:s yngsta målskyttar genom tiderna. Under nästkommande år, i november 2014, utsågs han till Rookie of the Month. Under 2015 utsågs han till en av spelarna i NHL:s All-rookieteam.

Framgångar i NHL

Under september 2018 blev han utsedd till den 39:e mest värdefulla spelaren i NHL. Endast tre andra svenskar kom före honom på den listan. Tidigare år har han rankat 40 och 47 på listan, vilket visar att han fortfarande utvecklas som spelare. Av många anses han vara en kreativ spelare med bra spelsinne.

Andra fördelar är ett bra skott och en förmåga att göra det oväntade på planen. De som bedömer hans spel vill dock gärna att han blir lite starkare fysiskt och att han kan bli mer jämn i sitt spel. I december 2018 stod det klart att Forsberg fått en överkroppsskada som tvingade honom till speluppehåll.