Gustav Nyquist

Gustav Nyquist

Gustav Nyquist föddes den första september år 1989 i Halmstad. Från den halländska orten tog han sig vidare söderut till Malmö. Numera arbetar han som professionell ishockeyspelare i Detroit Red Wings och har gjort så sedan år 2011. Gustav som har smeknamnet Gus, började sin karriär i Limhamn Limeburners HC. I de äldre ungdomsåren valde han att senare byta klubb till IF Malmö Redhawks. Gustavs position är anfallsspelare på den högra planhalvan och han gjorde totalt 75 poäng på 63 matcher i J20 SuperElit-serien med Malmö. Av dessa var 32 mål och 43 stycken assister. Han är 180 centimeter lång och väger omkring 84 kilo.

Från Limhamn till Detroit

Gustav började spela hockey i Limhamnsklubben Limeburners HC. När han blev äldre flyttade han vidare till klubben IF Malmö Redhawks. Där spelade han under sina sena tonår till dess att han fyllde 22 år. Då blev det flytt till andra sidan Atlanten och till staden Orono i Maine i USA. Flytten genomfördes både för att studera vid University of Maine och för att spela i Maine Black Bears i den amerikanska collegeligan NCAA. Efter studieåren påbörjade Gustav en professionell hockeykarriär år 2010 genom spel i Grand Rapids Griffins. Han var kvar i Grand Rapids Griffins i två år fram till år 2012.

Detroit Red Wings

Säsongen år 2011/2012 var första gången som Gustav Nyquist spelade i Detroit Red Wings. Klubben har sin bas i delstaten Michigan och förutom Gustav är en annan svensk storspelare Henrik Zetterberg spelare i klubben. Klubben har varit medlemmar i National Hockey League, NHL sedan år 1926 och tillhör därmed ett av de ursprungliga sex lagen. Under Gustavs första omgång i Detroit stannade han dock bara en säsong. Han spelade då 18 matcher, gjorde ett mål och hade sex stycken assist. Efter den första säsongen återvände han till Grand Rapids Griffins. Det fortsatte så till säsongen år 2013. Sedan dess har han varit ordinarie i Detroit Red Wings.